Till Härjedalen åker man för att komma bort från storstadsstressen och susa ner i någon av skidbackarna. Här är det nämligen gott om både snö och fjäll på vintern vilket lockar till skidåkning. På vintern ökas befolkningen flera gånger om i vad som med hänsyn till befolkningsmängden är Sverige minsta landskap.
Härjedalen ligger i Norrland och gränsar i väster till Norge. Landskapet blev svenskt genom Freden i Brömsebro 1645. Fäboddrift och järnframställning var något man här livnärde sig på. På 1800-talet drog skogsbruket till sig arbetare och folk från andra landskap. Timmerkarlar fraktade timmer på Ljusnan, då Sveriges största flottningsled. När Inlandsbanan, ett järnvägsspår från Kristinehamn till Gällivare drogs in på 1900-talet möjliggjorde den resor till de populära skidorterna.
Härjedalen sommartid
Härjedalen är inte bara vackert på vintern. På sommaren finns det lika mycket att njuta av. Härjedalen är ett levande landskap. Kor betar fritt på sommaren och plötsligt kan du se renar gå över vägen. Det är inte konstigt, då landskapet är en del av Sameland. I Härjedalens kommun finns tre samebyar som bedriver renskötsel. Bilvägar och stigar ringlar mellan fjällen, upp och ner i dalgångarna och erbjuder en panoramautsikt när du minst anar. Där det inte finns berg finns det öppna landskap med betande kor och det mesta av kulturen är koncentrerat till fäbodslivet. Än i dag kan du besöka gamla fäbodar. På sommaren finns det flera vandringsleder att välja på, såsom en tur upp till Sonfjället. På hösten lockar svamp och bär i skogen. Det finns även möjlighet att koppla av med fiske.
Härjedalens Kommun har en egen hemsida där det finns information till såväl turister som boende i området. Läs om området, näringslivet, turismen och områdets historia.
Historik
I Härjedalen finns mycket historiska kvarlevor. En gammal bevarad högtid i Härjedalen är Orsmäss eller Olofsmässa, en gammal katolsk festhögtid som tillägnades Olof den helige. Folk gick i tåg medan spelmän ledde och höll takten. Orsmäss hålls till minnet av när Olof den helige stupade i slaget vid Stiklestad. Om du vill kan du vandra på någon av pilgrimslederna, Olavsvägarna. Romboleden skär genom Härjedalen och i norr leder den till Olofs reliker i Nidaros.
I Härjedalen skördades det första offret i häxprocesserna. Stor-Märit brändes på bål, utpekad av en ung flicka som påståtts ha blivit bortförd till Blåkulla. Det blev startskottet för Sveriges häxjakt där kvinnor anklagades för samröre med djävulen.
Kändisar från Härjedalen
Härjedalen har även sin andel kända personer. Författaren Henning Mankell tillbringade sina tidiga år i Sveg. Där växte även skådespelaren Thomas Hedengran upp. En annan känd härjedaling är Annika Ljungberg som slog igenom i gruppen Rednex med låten Cotton Eye Joe.