Funäsdalen är främst känt för skidåkningen som sker i Funäsdalsberget. Det är för att njuta av härlig skidåkning i en av Sveriges bästa skidanläggningar som de flesta turisterna kommer hit under vintermånaderna.
Men det finns mer än bara skidåkning på orten. På vintern finns bland annat skotersafari, isklättring och längdskidåkning att välja mellan medan det på sommaren är exempelvis vandringsleder, fiske och mysxoxbesök som lockar.
Många sällskap delar upp sig under dagarna då man har intresse för olika aktiviteter. Detta för att sedan sammanstråla på kvällen under middagen eller på en efterlängtad After Ski.
Några av de aktiviteter som finns att göra i närheten av Funäsdalsberget är:
After ski
Efter en lång dag i backan ser många skidåkare fram mot kvällens After Ski. De flesta restauranger, pubar och krogar har speciella menyer och evenemang för alla som vill umgås under kvällstimmarna. Det märks tydligt att orten lever på turism då man lyfter upp After Ski tydligt på de olika matställena.
Däremot är utelivet betydligt lugnare och i mindre omfattning än på andra stora skidorter så som Sälen eller Åre. Är det ett festande som sträcker sig långt in på småtimmarna som efterfrågas är det knappast Funäsdalen som ska väljas.
Utöver After Ski på restauranger på orten finns det även på de flesta hotellen. Detta med bättre priser eller andra evenemang i barerna.
Det är till och med möjligt att njuta av After Ski i backen. Detta i Toppstugan som har öppet under de kvällar som det bjuds på åkning i backen genom kvällsåk. För de som inte åker skidor kan Toppstugan nås via Gondolbanan.
Skoteråkning
En mycket populär aktivitet i Funäsdalen är att hyra skoter. Ofta finns ett mycket stort utbud av skotrar vilket gör att det finns en skotermodell oavsett vad det är för slags åkning som lockar. Både modeller för familjen som vill göra en enklare utflykt på en skoterled och de tuffare skotrarna som passar för mer aggressiv körning.
Utöver att hyra en eller flera enskilda skotrar erbjuder skoteruthyrningsföretagen även kortar och längre skoterturer som genomförs i grupp. Ett mycket bra sätt att se den svenska fjällvärden från sin allra bästa sida.
Kom ihåg att det sedan 1 januari 2000 krävs förarbevis för skoter för att få köra dessa. De som har körkort som är utfärdade före detta datum behöver inte ha något förarbevis. Har man inte förarbevis kan skoteråkning ändå bokas in som en aktivitet under semestern då man kan följa med som passagerare på guidade turer. Ett alternativ är att gå någon av de förarbeviskurser som genomförs av de flesta skoteruthyrare.
Myskoxcentrum
I orten Tannäs ligger Sveriges enda Mysoxcentrum. Det är som en djurpark men med enbart en enda djurart. Här kan besökarna se på myskoxar i dess naturliga miljö och lära sig mer om de stora djuren.
Genom att man går på en hög ramp får man lätt en överblick och kan se djuren beta, vila eller hur de nyfiken ser upp mot besökarna. Däremot tas enbart besökare emot på guidade visningar. Det är alltså inte möjligt att enbart gå omkring på egen hand för att beskåda djuren.
Utöver att bjuda turister på en trevlig djurupplevelse har myskoxcentrum även uppgift att forska och bevara kunskapen om myskoxar. Detta genom att bland annat bedriva avel och samarbeta med andra djurparker som har dessa djur.
Myskoxarna kan röra sig på ett område av 15 hektar som är uppdelat i tre olika hägn. Detta för att skilja på vilka myskoxar som ska visas upp för turisterna, vilka som ska vara ifred för forskning och avel samt vilka som av annan anledning behöver vara i karantän.
Rekreation
Vad som är rekreation för en person behöver inte vara det samma för en annan. Men sammantaget handlar det om att hitta vila och ro. Kanske en stund för eftertanke eller total avkoppling. Det kan vara skönt efter flera dagars skidåkning likväl som att många föräldrar passar på att varva ner och slappna av när de äldre barnen klarar sig själva i backen.
Många av de hotell som finns på orten har mindre spaavdelningar och andra vägar för rekreation. Ytterligare vägar för att hitta lugnet är att vandra eller gå på spa.
Sommartid finns det mycket fina vandringsleder på både kortare och längre sträckor. Att fjällvandra är inte bara ett utmärkt sätt att komma nära naturen. Det är även mycket avkopplande och meditativt.
Drygt 15 minuters bilväg väster om Funäsdalen (mycket nära norska gränsen) ligger Mii Gullo Spa. Namnet på detta spa blir översatt från samiska till svenska ”hur mår du?” och passar mycket bra in på hur man byggt upp anläggningen. Det är ett personligt spa som verkligen bryr sig om sina gäster.
Här kan man njuta av utsikten, värmen i bastun eller få behandlingar som har inspiration från Funäs historia. De skriver på sin hemsida att det är ett ställe som är ”perfekt för avslappning och meditation” något som de verkligen lever upp till.
Shopping
Även om inte Funäsdalen främst är känt för sin shopping så kan man med fördel ta en dag och besöka de små butiker som finns på orten. Till stor del är de fokuserade på turismen men detta ur helt olika perspektiv. Självklart går det att köpa skidutrustning och vinterkläder men här finns även en stor del hantverk. Bland annat kan nämnas Magasinet Keramik som erbjuder mera annorlunda keramikföremål. Den som ångrar att man inte köpte en speciell produkt när Magasin Keramik besöktes kan alltid köpa detta online efteråt.
Även Elliseum Galleri bjuder på konst men av ett annat slag. Konstnärerna Gunilla Ellis och Bengt Ellis skapar konst i tyg respektive målar akvareller som kan ses i konstateljén. De har öppet när de får besökare så det kan vara genomtänkt att slå en signal innan man kommer på besök.
Precis som många restauranger och hotell på orten så är det stor skillnad på utbudet under lågsäsong och högsäsong. En del butiker har inte öppet under hela året. Ett exempel är Tältvaruhus som slås upp i Maj. Detta som ett tydligt tecken på att sommaren är på intåg. Det har sedan öppet till september och utbudet är ”allt från himmel till jord”.